Moet je vertellen dat je een psychische aandoening hebt?

post-thumb

Moet ik het over mijn psychische problemen hebben met mijn baas?

Bijna de helft van de Nederlanders krijg in z’n leven te maken met een psychische aandoening. Wat doe je ermee op je werk? Deel je het met je baas? En met je collega’s?

Bijna de helft van de Nederlanders krijg in z’n leven te maken met een psychische aandoening. Ziek zijn is nooit fijn, maar toch lijkt daar bij psychische ziekten een schaamte bij te komen; alsof je er iets aan kan doen dat je ziek bent.

Je bent ermee bezig en je begint erop te krabbelen. Maar hoe ga je ermee om op je werk? Deel je het met collega’s of je baas? Deel je het tijdens de sollicitatie, de proeftijd of nadat je vast in dienst bent? Misschien deel je het wel helemaal niet.

De wet

Wettelijk sta je sterk. Je hoeft niet te delen dat je mentale problemen hebt (gehad). Het is namelijk onderdeel van je medische gegevens; en dat is privé. Je (toekomstige) mag het niet weten en mag er ook niet naar vragen.

BEHALVE als er sprake is van een aanstellingskeuring. Dan gelden andere regels. Daar ga ik nu even verder niet op in.

Jouw keuze

Vertellen dat je psychische problemen hebt kan weldegelijk gevolgen hebben; zowel positief als negatief. De website CORAL van “Samen Sterk Zonder Stigma” is bedoeld om je door de keuze heen te leiden.

Wat is bekend van de gevolgen

Er is onderzoek1ar de mogelijke gevolgen van het wel- en niet vertellen. Dit hebben ze gedaan door verschillende groepen mensen, zoals mensen met een psychische aandoening, maar ook HR-managers en werkgevers, te vragen wat zij zelf als voor- en nadelen zagen.

  • Openheid kan leiden tot betere (werk)relaties - eerlijkheid zou gewaardeerd worden en respect opleveren,
  • Jezelf kunnen zijn is belangrijk om fijn te kunnen werken,
  • De werkomgeving kan helpen, bijvoorbeeld door het aanpassen van het werk,
  • Openheid kan meehelpen aan een vriendelijke omgeving waar iedereen bij kan horen,

Het kan helaas ook zorgen voor

  • Discriminatie: alleen tijdelijke contracten krijgen, lager salaris, kortere contracten, of helemaal niet aangenomen worden.
  • Slechte naam - roddelen, grapjes, lagere verwachtingen van prestaties..

Conclusie

Of je gaat delen of niet is niet één antwoord op te geven. Het is een vraag die ieder een voor zichzelf moet beantwoorden. Dat is natuurlijk een flauw antwoord, en toch is het wat mij betreft het beste antwoord. Wat voor iemand werk in een bepaalde situatie, werkt voor een ander (in een andere situatie) heel anders.

Als je in loondienst bent, kun je in gesprek gaan met de bedrijfsarts. Deze kan meedenken over wat je nodig hebt op het werk om daar gezond en goed in je vel te kunnen zijn. Met een “Arbeidsomstandigheden gesprek” is dat gesprek ook volledig privé en krijgt je werkgever daar zonder jouw toestemming nies over te horen.


1Brouwers EPM, Joosen MCW, Van Zelst C & Van Weeghel J. To Disclose or not to disclose: a multi-stakeholder focus group study on mental health issues in the work environment. Journal of Occupational Rehabilitation. https://doi.org/10.1007/s10926-019-09848-z

comments powered by Disqus